Hoppa till huvudinnehåll

För dig som patient

Om diabetes och neuropati

Att leva med någon typ av diabetes innebär tyvärr en risk för framtida komplikationer. De vanligaste typerna av diabetes idag är typ 1 och typ 2. Forskarna vid Lunds Universitet har under senare år visat på fem olika typer av diabetes hos vuxna med skild genetisk bakgrund och komplikationsutveckling. Fortsatt forskning får visa hur komplikationer kan förebyggas på ett mer individanpassat och effektivt sätt.

Personer med diabetes kan drabbas av neuropati, vilket betyder nervskador. Dessa nervskador kan drabba olika delar av nervsystemet. Neuropati i fötter leder till försämrad känsel vilket ökar risken för kroniska sårbildningar (fotsår) och även en speciell typ av smärta. Diabetesneuropati ger också sämre balans och försämrar förmågan att läka eventuella sår. Ju längre man haft diabetes och ju högre blodsocker man har, desto högre är risken för att neuropati utvecklas.

Vad kan du göra själv?

För att minska risken att drabbas av neuropati är det viktigt att du tar hand om dig själv. Det betyder både att du försöker hålla ett så jämnt blodsocker som möjligt, att du regelbundet går på de besök du blir kallad till i sjukvården, samt att du ser över dina fötter på regelbunden basis. Ta en titt på fötterna varje kväll, eller be någon att undersöka dem om det är svårt för dig. Lita inte på att du känner om du har små sår - svårare infektioner kan ofta ha sitt ursprung i skavsår och liknande. Torr hud, skador, blåsor, inflammerade (röda) hudpartier ska uppmärksammas. Nageltrång och nagelinfektioner ska behandlas tidigt. Om huden är torr kan du använda fuktande kräm. Rengör fötterna noggrant efter aktiviteter ute och torka fötterna noggrant om de är blöta.

Ta för vana att smörja in dina fötter regelbundet. Undvik att smörja mellan tårna, där ska huden vara torr. Idag finns det många olika mjukgörande krämer och mousser att välja mellan. Känner du dig osäker vad som passar för dig så kan du fråga apotekspersonal eller din diabetessjuksköterska om råd. 

Tycker du om att bada fötterna så kan det vara skönt att ta ett fotbad. Se till att använda en mild tvål som inte torkar ut huden på dina fötter. Har du torra fötter kan du hälla lite olja i två plastpåsar som du trär över fötterna. Låt påsarna sitta kvar på fötterna i 10 minuter och torka därefter av fötterna med en handduk. 

För att fila bort förhårdnader kan du använda en sandpappersfil som är skonsam för huden. Använd en rak nageltång när du klipper naglarna. Den raka nageltången underlättar nagelklippningen samt att du undviker att klippa ner i sidan av nageln. På så vis minskar du risken för nageltrång.

Glöm inte bort att kontakta vården om du har problem med fötterna - så att din vårdgivare kan göra vidare undersökningar och ändra din vårdplan. Ju tidigare behandling kan påbörjas, desto mindre risk för svåra komplikationer i längden.

Vad kan och ska vården göra för att hjälpa dig?

Vården bör undersöka fötterna på personer med (alla typer av) diabetes så ofta som möjligt - helst vid varje vårdbesök. I Socialstyrelsens nationella riktlinjer för diabetesvård från 2017 rekommenderas att fotundersökning utförs rutinmässigt – se SKL:s dokument "Fotundersökning vid diabetes". Det går fort att leta efter hudskador, blåsor, ömhet, smärta, inflammation eller andra problem. En gång varje år ska man dessutom genomgå en noggrann fotundersökning. Om man har problem med neuropati så bör undersökningarna göras oftare. En fotundersökning inkluderar följande moment:

Här är det av vikt att sjukvården använder sig av precisa och smidiga undersökningsmetoder för att fånga upp tidiga tecken på neuropati. Det är här CommonSense kommer in.

Med VibroSense Meter® II och Diabetes Foot Screening tar hela undersökningen knappt tio minuter. Det är enkelt, oberoende av operatören och resultatet redovisas överskådligt som en trafiksignal; grönt, gult eller rött.

Om du (trots ett genomtänkt och bra val av skor och strumpor) har problem så kan du få hjälp med inlägg från ortopedtekniska avdelningen. Ortopedtekniska avdelningen tillverkar och provar ut inlägg som är individuellt utprovade efter din fot efter remiss från läkare.

Några exempel på hjälp du kan få från den ortopedtekniska avdelningen är: 

Nervcell